Chinsstång dörr

Chinsstång dörr

Vill du få in effektiv ryggträning i hemmet är en chinsstång man fäster i en dörr en smidig och billig lösning. Allt du behöver är en vanlig dörr inomhus som är beskaffad med dörrkarm och normala mått, samt såklart en chinsstång.

Thunder Fitness säljer en prisvärd chinsstång som enkelt hängs upp i en dörröppning, läs mer om den här nedanför:

Chinsstång i dörren - Effektiv hemmaträning

En chinsstång till dörr

Ett av de vanligaste och populäraste styrketräningredskap för hemmabruk är helt klart chinsstången, även kallad pull up bar, pull up stång eller dörrtrapets.

Anledningen är att du enkelt kan fästa din pull up bar i en vanlig dörr inomhus. I stället för att gå till det vanliga gymmet, leta efter ett utegym med pull up stång eller en naturlig "stång" i form av en trädgren etc. kan du få in samma träning hemifrån.

En bra pull up stång kan du snabbt fästa i dörrkarmen utan att behöva använda skruvar eller på något sätt göra åverkan i dörren.

Olika varianter av en pull up bar till dörr

Det finns några olika typer av pull up bars som man kan fästa i en dörr utan skruvar.

  1. En rak enkel pull up stång som spänns fast horisontellt i dörröppningen.
  2. En chinsstång som hakas fast i dörrkarmen.
  3. En likadan stång som nr. 2 som hakas fast i dörrkarmen fast mer avancerad med möjlighet till fler ryggövningar, detta är också det bästa valet enligt oss.

Alternativ 1 gör ofta stor åverkan i sidorna på dörren och risken är större att den lossnar. Vidare kan man endast göra chins med handflatorna mot eller från sig. Det går heller inte att göra chins med brett grepp. Därför är detta det sämsta valet av de tre.

En chinsstång enligt alternativ 2 är enklare att fästa i din dörr och det går även att göra chins med parallellt grepp samt breda chins.

Pull up bar till en dörrkarm

Det bästa alternativet är dock nummer 3 enligt oss. Det är en sådan stång du ser på bilden här i stycket.

Där får du samma möjligheter som i alternativ 2 men du kan även göra parallella chins med olika brett grepp, vinklade samt extra breda chins.

Fördelar med en pull up stång i din dörr

De stora fördelarna med en pull up stång i dörren är att du kan träna rygg hemma när det passar dig. Du behöver inte gå till gymmet eller något annat ställe med en stång.

Det finns även chinsstänger som skruvas fast i tak eller vägg. Det vill man ofta undvika, speciellt om man bor i lägenhet och inte vill göra stor åverkan. Vidare är dessa pull up bars som enkelt hakas fast i dörröppningen ganska billiga sett till träningsmöjligheterna man får.

Nackdelar

Det finns dock några nackdelar med att hänga upp en chinsstång i dörren hemma. Då det handlar om en relativt stor belastning på liten yta så kan det bli vissa märken i dörrkarmens sidor.

Detta går dock att undvika till stor del genom att lägga något emellan. Till exempel kan man använda sig av wellpapp, textiler eller någon form av isoleringsmaterial.

En annan nackdel är att stängerna sällan är rekommenderade för mer än cirka 100 kg i maxbelastning. Desto mer du väger desto mer riskerar du att göra vissa märken i dörrkarmen.

Olika övningar man kan göra

Med en chinsstång i dörren kan man träna ryggen på flera olika sätt. Det är olika varianter av chins man kan göra som främst aktiverar den breda ryggmuskeln (latissimus dorsi). Chins är den klassiska övningen som ger upphov till en V-formad ryggtavla. Men man får även bra träning för bland annat biceps och underarmar.

Köper man en pull up stång av variant 3 kan man göra chins med handflatorna mot och från sig samt vinklade. Man kan också göra extra breda chins tack vare de två vinklade handtagen. Vidare kan man även göra parallella chins med två olika breda grepp.

Vill man träna tyngre så kallade viktade chins kan man använda sig av en viktväst. Vill man istället göra det lättare kan man använda sig av träningsgummiband.

Bästa köp av en chinsstång till dörr

Det bästa köpet enligt oss är en avancerad chinsstång enligt variant 3 ovan. Då har man möjlighet att variera ryggträningen maximalt.

Thunder Fitness säljer en avancerad pull up bar som enkelt kan hakas fast i en dörr utan att göra åverkan genom skruvande eller borrande. Du kan läsa mer om den längst upp i artikeln!← Äldre post Nyare post →