Lifting Straps för Gym

Lifting Straps för Gym

Har du problem med greppet när du kör tunga marklyft? Då är ett par lifting straps något för dig!

Thunder Fitness säljer två olika straps för gym. Ett par i läder och ett par i tyg (bomull).

Vad är Lifting Straps?

För det första är lifting straps det engelska ordet för dragremmar. De kan även bara kallas för "straps" eller "remmar". I denna artikel kommer jag använda mig främst av termen lifting straps.

Lifting straps för gym

Syftet med lifting straps är att ge dig ett mycket bättre grepp om en stång. Det åstadkommer man genom att strapsen fästs runt handleden och sedan viras runt stången. När man sedan greppar stången "låser" man fast strapsen där samtidigt som de i andra änden, runt handleden, blir stoppade av handen.

På så sätt får man ett urstarkt grepp som gör att man endast begränsas av hur mycket vikt man försöker lyfta. Många gånger begränsas man nämligen av sin greppstyrka istället vilket gör att man inte kan lyfta så tungt som "övriga kroppen" egentligen kan.

Inom vilka övningar på gym använder man straps?

Den allra vanligaste övningen där man kan ha stor fördel av straps är marklyft. Då är det kring en skivstång man lindar sina lifting straps.

När man kommer upp i vikter runt 100-150 kg (generalisering) är det många som får problem med greppet. Har man svårt att greppa stången med bara händerna kommer det kräva mer kraft och man orkar inte lyfta lika mycket vikt.

Även i skivstångsrodd och viktade chins på en pull up stång med antingen viktskivor eller en viktväst kan straps underlätta.

Andra sätt att stärka greppet

Bortsett från att använda lifting straps på gymmet finns det två andra sätt att stärka sitt grepp:

  • Talk/flytande magnesium: Detta gör att du får bättre grepp genom att ta bort faktorn att svett gör stången halare. Det är extra användbart när det är varmt på gymmet. Nackdelen är att det inte är tillåtet på alla gym.
  • Mixat grepp: Främst i marklyft kan man vända ena handflatan när man greppar stången. Då får man bättre grepp och kan lyfta tyngre. Att alltid köra mixat grepp sägs kunna ge lite sned utveckling samt en ökad skaderisk. Därför är det bra att använda straps ibland för att variera träningen, speciellt under de tyngsta setten.

Ytterligare fördelar

Vi har redan nämnt de viktigaste fördelarna med lifting straps. Vilka är att du får ett bättre grepp och kan lyfta tyngre och på så sätt även kan undvika talk och mixat grepp.

Men det finns ytterligare en fördel med straps på gymmet och då handlar det återigen om den klassiska styrkeövningen marklyft.

Straps i marklyft

Straps är bra i marklyft

Använder du straps vid marklyft kommer du kunna få en aningen kortare lyftväg. Desto kortare lyftväg desto "lättare" blir lyftet.

Anledningen till att du får en kortare lyftväg är att strapsen gör att dina händer inte greppar stången dikt an. Dina händer kommer tack vare strapsen bära största belastningen och stången kommer vara lite längre ner där dina fingrar greppar.

Det kan handla bara om någon eller några centimeter men det gör skillnad. Det beror så klart också på hur hårt du virar dina lifting straps. Desto hårdare desto mindre glapp och lyftvägen är mer lik den du får utan remmarna.

Men virar du dem extra löst kommer du få ett större glapp som kan minska din lyftväg nämnvärt.

Köp ett par lifting straps idag och slå nya rekord i gymmet!← Äldre post Nyare post →