Viktnedgång med Viktväst

Viktnedgång med Viktväst

Övervikt och fetma är ett allt vanligare problem i Sverige och övriga världen. Många personer kämpar med att gå ner i vikt vilket kan vara tufft och krävande. Vi på Thunder Fitness har länge förespråkat användning av en viktväst för snabbare och enklare viktnedgång.

Det har även de senaste åren kommit forskning och studier på ämnet som stödjer detta, mer om det senare. Här nedanför ser ni vårt utbud av viktvästar som kan hjälpa en gå ner i vikt, banta, dieta, deffa eller vad man än vill kalla det:

För er som vill gå ner i vikt med en viktväst erbjuder vi även en rabattkod. Ange VIKTVAST-VIKTNEDGANG i kassan så får ni 10% rabatt.

Boosta din viktnedgång med en viktväst

Det finns främst två sätt på vilka en viktväst kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare och enklare:

  1. Användning av västen under en lång period av dagen för att "lura" kroppens inbyggda våg att du väger mer och inte behöver lika mycket kalorier.
  2. Promenader och jogging med tyngre belastning.

#1 Användning av västen under stor del av dagen

Det är främst under denna punkt som det har gjorts en del forskning de senaste åren. Det är bland annat svenska forskare från GU och Sahlgrenska som har utfört dessa studier (källa), (källa) och nya är på gång. Även SVT har skrivit om detta.

Det handlar om en ny upptäckt som kan sägas vara lite revolutionerande på området. Deras teori är att kroppen har en sorts inbyggd våg, ett jämviktssystem.

Detta system strävar efter att hålla kroppsvikten på en konstant nivå. Vad de tror är att denna "våg" sitter i benen och när vi i vårt moderna liv sitter ner allt för mycket så kommer vågen visa en lägre vikt vilket leder till att kroppen försöker kompensera detta med ett större kaloriintag. Det följer de aktuella insikterna och riktlinjerna om att ett stillasittande liv är ohälsosamt och kan leda till flera åkommor däribland övervikt.

Viktnedgång med en viktväst i vardagen

Men en annan mycket intressant implikation av detta är då det faktum att om man bär en viktväst så kommer kroppens inbyggda våg tro att vi väger mer än vi egentligen gör.

Detta i sin tur leder till att kroppen försöker kompensera detta för att minska kroppsvikten. Det kan den göra bland annat genom en lägre aptit.

Forskarna märkte också i studien att deltagarna endast tappade fettmassa och inte muskelmassa. På 3 veckor hade deltagarna med en 11 kilos väst fått en viktnedgång på i snitt 1,6 kg endast genom att använda viktvästen i vardagen.

Så sammanfattningsvis kan du "lura" kroppen att den väger mer genom att bära en viktväst under en stor del av dagen, främst när du står och går. Då kommer kroppen göra allt för att hjälpa dig uppnå din "optimala" vikt. I studien använde deltagarna västen under åtta timmer per dag.

En lagom vikt på västen för att ha på sig under en stor del av dagen är för de flesta runt 10 kg. En lättare väst gör mindre skillnad och en tyngre väst kan ge upphov till lite väl stor belastning på leder med mera.

#2 Promenader och jogging med viktväst för viktnedgång

Banta genom promenad med en viktväst

De flesta vet nog att fysisk aktivitet är en grundsten när man vill banta. För att gå ner i vikt handlar det om att göra av med (förbränna) mer kalorier än man får i sig.

Så när man till exempel promenerar så förbränner man en viss mängd kalorier per kilometer. Om man då tar på sig en viktväst så väger man mer och det krävs mer energi och muskelarbete för kroppen att gå. Detta innebär att du förbränner ännu mer kalorier per varje kilometer du går.

Du spar alltså tid och får en bättre effekt av din diet när du använder en tung väst under promenaden. Antingen kan du välja att gå samma sträcka men ändå göra av med fler kalorier eller så kan du gå en kortare sträcka och göra av med samma kalorimängd fast under kortare tid. Eftersom tiden kan vara en begränsande faktor i mångas liv är det så klart välkommet att effektivisera träningen.

Detsamma gäller såklart om du väljer att jogga eller springa med västen. Din kropp förbrukar då ännu mer kalorier kontra samma löprunda utan en viktväst.

Även om man inte har problem med övervikt eller fetma utan kanske håller på med en deff eller bara allmänt vill tappa några kilon så är viktvästen ett pålitligt hjälpmedel.

För de allra flesta brukar en 10 kg väst vara lagom för promenader och löpning. Dock kan en 5 kg väst vara ett alternativ om man främst har tänkt springa med den och inte är så stor eller vältränad.

En tyngre väst på 20 kg kan fungera bra för promenader om man är lite större och starkare. Men för löpning kan en 20 kg väst vara lite för tung och även ge lite väl stor belastning på muskler och leder. Men är man vältränad så kan det gå bra.

En 30 kg väst rekommenderar vi främst till kroppsviktsövningar men för de som är vältränade och vill ha utmaning så går det att promenera eller även i specialfall löpträna med den. Det är dock populärt med en 30 kg viktväst för till exempel militärer som vill marschträna och liknande.

Sedan ska vi också tillägga att alla våra västar har uttagbara viktpåsar så man kan justera vikten nedåt. Dock blir passformen mindre skön desto fler viktpåsar man plockar ut.

Styrketräning

Gå ner i vikt med styrketräning

Det är även fördelaktigt att styrketräna på olika sätt om man vill banta och uppnå en viktnedgång. Mer muskler innebär större grundförbrukning av kalorier.

Vidare är det allmänt hälsosamt och lite av en katalysator för att gå ner i vikt. Så man kan även använda sin viktväst till olika övningar om man vill bli av med sin övervikt och fetma. Men de två viktigaste användningsområdena är de vi nämnde ovan.

Sammanfattning av viktnedgång med viktväst

För att sammanfatta kan en viktväst hjälpa dig att gå ner i vikt och banta främst på två sätt, genom att ha på dig den under dagen och "lura" kroppens inre våg att den väger mer så den vill kompensera och sänka kaloriintaget. Samt genom att använda den vid promenader och löpning för att förbränna mer kalorier under kortare tid.

För de allra flesta är en 10 kg väst det optimala för båda alternativen. Så är det första gången du köper en väst är en av våra 10 kg modeller ett mycket bra val. Du hittar alla våra västar längst upp i artikeln.

Lycka till med viktnedgången och har ni några frågor är ni välkomna att kontakta oss!← Äldre post Nyare post →