Träna mage hemma

Träna mage hemma

Att träna mage hemma är något som är både enkelt och effektivt. Med lite uppfinningsrikedom och smarta övningar kan man få en heltäckande och gedigen magträning som ger de efterlängtade magrutorna.

Vad behöver du för att träna mage hemma?

Egentligen behöver du ingen utrustning eller några redskap alls. Men köper du bara några få produkter kommer du göra träningen både skonsammare och effektivare.

  1. Träningsmatta. Det allra "viktigaste" enligt oss är en träningsmatta. Mattan i sig kommer inte påverka hur bra och effektivt du kan göra olika övningar men det kommer vara så mycket behagligare att ligga på den jämfört med ett hårt golv. Vi rekommenderar att köpa en matta som är ganska tjock, en yogamatta kan fungera men de är oftast i tunnaste laget för ändamålet med sina cirka 3-4 mm. Klicka här för att spana in våra träningsmattor som är 10 mm tjocka och perfekta för magträning hemma!
  2. Maghjul. Ett maghjul, även kallat träningshjul, ger dig en speciell magträning som du inte kan få på annat sätt. Ett hårt pass med maghjulet kommer ge dig brännande träningsvärk i magen. När det kommer till träning är variation en mycket viktig faktor. Därför är det en god idé att maximera möjligheterna till varierad träning. Klicka här för att läsa mer om vårt populära maghjul!
  3. Vikter. I många magövningar, till exempel vanliga situps/crunches, är det väldigt fördelaktigt att kunna hålla i en viktskiva, hantel eller någon annan sorts tyngd.

Övningar för att träna mage hemma

Det finns mängder med olika magövningar man kan göra i hemmet. Vi ska lista flera bra övningar här, några kan man göra både med och utan redskap. För dem alla rekommenderar vi dock en träningsmatta så du inte ligger obekvämt på ett hårt och kallt golv.

1. Benlyft

Träna mage hemma effektivt med benlyft

Ligg ner raklång med händerna längs sidorna. Lyft benen så de till slut pekar rakt uppåt i 90 graders vinkel mot överkroppen. Sänk de sedan långsamt och upprepa.

2. Crunches

Situps kan göras med och utan redskap

Vi kan inte ha en lista med magövningar utan att ha med klassiska situps, även kallade crunches. De flesta vet nog hur de går till men man ligger på rygg med böjda knän. Sedan lyfter man överkroppen mot knäna.

Svårigheten kan varieras genom att hålla händerna på olika ställen, desto närmare knäna de är desto lättare blir det. Det är även effektivt att hålla i en hantel eller annan vikt för att göra det tyngre.

3. Maghjulet

Träna mage hemma med ett maghjul

Om du har ett maghjul kan du göra denna övning för att få brännande magträning. Det rekommenderas starkt att ha en träningsmatta eller något annat mjukt under knäna eftersom det annars kan göra väldigt ont. Vanligtvis medföljer det knäskydd om man köper ett maghjul.

Ställ dig på knä och fatta hjulet med båda händerna. Luta dig sakta så hjulet rullar framåt. Fortsätt tills armarna är helt utsträckta och magen nästan nuddar golvet. Tänk på att hålla ryggen rak och svanka inte för mycket. Böj inte heller armarna utan ha en fixerad position.

Vill man göra denna övning ännu tyngre är det svårt genom att använda sig av en hantel eller viktskiva men en möjlighet är genom att ta på sig en viktväst.

4. Rotation med vikt

Detta är en bra övning för magmuskler

Sitt ner med böjda knän. Luta dig lite bakåt och håll en hantel, viktskiva, medicinboll eller liknande i händerna framför dig. Rotera sedan hela din överkropp och vikten åt sidan i lugnt tempo. Växla och rotera åt andra sidan och upprepa.

Denna övning går såklart att utföra även utan extra vikt om man vill ha det enklare. Gör man den utan vikt kan man istället kompensera genom att luta sig lite mer bakåt.

5. Bicycle crunches

Bicycle crunches är en bra magövning

Ligg på rygg och ha händerna bakom huvudet. Genom att vrida på kroppen och lyfta benen ska du med höger armbåge nudda vänster knä. Sedan omvänt, vänster armbåge mot höger knä och så vidare.← Äldre post Nyare post →