Lever Belt

Lever Belt

En term som är ganska vanlig inom styrketräningskretsar är "Lever Belt" och vi ska här gå igenom vad det är, hur de fungerar och varför de är så bra.

Vad är ett lever belt?

Ett lever belt i läder

Termen lever belt kommer från engelskan och det syftar på ett lyftarbälte med en specifik sorts låsningsmekanism. Det är låsningsmekanismen som kallas för "lever" och "belt" är som nog de flesta vet "bälte" på engelska. På svenska kan man kalla det för leverbälte, men det är inte så vanligt.

Så det som utmärker ett sådant här lyftarbälte är alltså själva låsningsmekanismen. Den kallas ibland för snabbspänne på svenska och varför kommer vi till snart.

Hur fungerar ett leverspänne?

Detta spänne fungerar med hjälp av hävstångsprincipen. Du hakar fast spännet i förborrade hål i bältet och sen drar du det åt andra sidan och låser fast det.

Alla leverbälten kan justeras med hjälp av en skruvmejsel. Annars skulle man behöva ett nytt bälte varje gång ens midja förändrades några centimeter.

Man justerar bältet genom att skruva ur två bultar som med en metallplatta fäster i lädret. Själva justeringen tar bara en minut så två personer med olika midjemått kan använda bältet tillsammans.

Material

Själva spännet på bältet som är i metal

Snabbspännet är alltid i metall då det behöver vara hållbart. Själva bältet är vanligtvis i någon form av läder för bästa stabilitet och hållbarhet. Det är ovanligt med lever belts i tyg.

Fördelar med ett lever belt

Det mest intressanta är såklart vilka fördelar man får av ett leverbälte. Dessa lyftarbälten har börjat ta av över marknaden de senaste åren då de är så mycket bättre än bälten med vanliga spännen.

De 3 stora fördelarna med ett lever belt är enligt oss:

  1. Det kan spännas åt riktigt hårt tack vare hävstångsprincipen.
  2. Det går mycket snabbare att spänna fast och ta loss.
  3. Det är enklare att ta på och av det. Speciellt att ta av ett vanligt lyftarbälte som är riktigt hårt spänt kan vara ganska jobbigt om man är ensam. Lägg då till att man kanske är väldigt trött och till och med lite svimfärdig efter ett tungt set. Då är det verkligen skönt med ett lever belt som man kan öppna på mindre än en sekund och bara ta av sig.

Bästa lever belt att köpa

Thunder Fitness säljer kvalitativa leverbälten i båda split läder och äkta läder. De är riktigt stabila och lämpar sig för tung styrketräning. De har fått mycket goda omdömen och recensioner från tidigare kunder, läs mer om dem och köp dem längst upp i artikeln!← Äldre post Nyare post →